Спасовски: Законот за ЈО ќе овозможи сите граѓани да бидат еднакви пред правдата

Од:

Премиерот Оливер Спасовски вели дека донесувањето на Законот за Јавно обвинителство не е услов за почеток на преговори на земјава во Европската Унија, но оти тоа е позитивен аргумент за да се види напредок во реформските процеси.

Со овој закон, како што рече, ќе се овозможи воспоставување на правната држава и ќе се обезбеди еднаквост пред правдата за сите граѓани.

“Ако една од клучните работи е борбата против криминалот и корупцијата, едно од клучните барања на ЕУ во сите извештаи до сега е дека треба да ги јакнеме капацитетите тоа е повеќе од потребно овој закон мораше да биде донесен”, вели Спасовски.

Тој додава дека во Законот за ЈО може да се види дека нема простор за никакви скриени амнестии, заштита на било кој, туку, како што вели, напротив се отвора чиста позиција на ЈО да води постапки за секој еден криминал што ќе биде направен.

Во врска со измените што беа направени пред неговото донесување премиерот Спасовски вели дека тие биле направени за да се подобри текстот, а не да се направиме состојба во која што некој ќе биде амнестиран или во која ќе се создадат услови некој да не одговара за некое кривично дело.

“И тоа е разликата помеѓу оваа Влада, односно парламентарното мнозинство и парламентарната опозиција.

Барањето на парламентарната опозиција беше да се овозможи преку овој закон одредени функционери за коишто се водат постапки практично да се затворат нивните постапки и на тој начин да нема одговорност.

Тука е тоа клучната разлика заради тоа премногу време потрошивме, изгубивме на креирањето на овој законски текст, меѓутоа сметавме дека нема можност за отстапување и за приговори кога се работи за борбата против криминал”, рече премиерот Спасовски.

Тој вели дека во сите земји се случува некои претставници на институциите или на власта да се вмешаат во криминал, но оти клучно прашање е дали тој за тоа ќе одговара и колку државата е подготвена да се бори со криминалот и корупцијата.

Би можело да ве интересира

Зеќири ќе поднесе жалба на пресудата: Спроведував умисла на владата и Битиќи

Александар Тодески

Владата одобри исплата на платите во јавниот сектор согласно Општиот колективен договор

Владата донесе одлука за давање на согласност за продолжување на Европскиот АТМ доброволен солидарен фонд за поддршка на Украина и Молдавија

Горан Наумовски

Владата ќе ги спасува Железници од банкрот: Ќе купи нови акции вредни 15,6 милиони евра

Орце Костов

Ковачевски: Распределбата на ресори е според принципи, сите министри успешно работат

А1он

Стоилковски ги објави цените од владиниот ресторан: Замрзнати цени за министрите