(ВИДЕО) Спасовски: Градиме Центар за обновување од катастрофи, единствен во регионот, за безбедноста на граѓаните

Од:

Заврши првата, градежна фаза, а во јуни наредната година ќе профункционира првиот и единствен Центар за опоравување од катастрофи и обезбедување на континуитет со работата (ИКТ-Центар) кој се гради со средства од Европската Унија и е прв капитален проект на Министерството по 20-ина години, значаен за безбедноста на граѓаните. Ова го нагласи министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски пред претставниците на Министерството и на прилепските локални власти.

Според Спасовски со изградбата на овој објект ќе бидеме подготвени во случај на онеспособување на примарните системи при непогоди.

-Целта на изградбата на Центарот за опоравување од катастрофи и обезбедување на континуитет со работата, е тој да обезбеди постојаност во работењето и извршувањето на потребните активности и зачувување на податоците во случај на можни природни или катастрофи предизвикани од страна на човечки фактор. Со изградбата на овој објект, кој е од исклучителна важност како за Министерството за внатрешни работи, така и за другите државни институции, сакаме да бидеме подготвени за да обезбедиме функционирање на виталните информациски системи во случај на евентуално онеспособување на примарниот информатички систем поради природни или катастрофи предизвикани од страна на човечки фактор. Во работењето на овој центар, покрај МВР можат да земат учество сите државни институции кои имаат таква потреба, согласно законските надлежности, рече Спасовски, обраќајќи им се на присутните.

Изградбата на ваков Центар е прв случај во поширокиот регион, каде една државна институција гради модерен објект за свои потреби. Првата, градежната фаза, која заврши чини 3,4 милиона евра, а целосно, центарот кој се гради во три фази е во вредност од преку 11 милиона евра. Спасовски нагласи дека во моментов во МВР, во тек се два ИПА проекти.

-Во рамките на МВР, во моментов, во тек се два ИПА-проекти, кои имаат крајна цел: целосна функционалност и оперционализација на Центарот за опоравување од катастрофи и обезбедување на континуитет со работата. Во рамки на ИПА програмата за 2014 година, во тек е проектот за „Набавка на опрема за имплементација на Системот за опоравување од катастрофи и обезбедување на континуитет со работата и модернизација на ИТ инфраструктурата во седиштето на Министерството за внатрешни работи-Лот 1“. А во рамките на националната ИПА-програма за 2015 година, започна со имплементација рамковниот проект „Имплементациј на систем за опоравување од катастрофи и обезбедување на континуитет со работата – фаза 2“, кој има за цел да ги воспостави процедурите за функционирање на Центарот и, секако, да обезбеди обука за вработените, рече Спасовски.

Центарот се очекува целосно да профункционира во јуни 2020 година.

Би можело да ве интересира

Расчистен се случајот со киднапирањето во Карбинци, нема кривично дело соопшти МВР

Катерина Ѓуровски

Македонската полиција експресно пронајде криминалец баран меѓународна потерница, според германската БКА – ова е сјаен пример за успешна меѓународна полициска соработка

Обвинителството не бара притвор за адвокатот на Палевски, но ги продолжува проверките дали бил инволвиран

Александар Тодески

Ковачевски за Мицкоски: Прикривање на докази е кривично дело, ако ги има, треба да ги достави до МВР или ОЈО

Спасовски: Ќе има кривична пријава за возачот на Палевски, адвокатот е задржан во полициска станица

Александар Тодески

Стојков, адвокатот што го возеше Палевски во Србија притворен, обвинителството утре ќе одлучува дали ќе бара притвор