Собранието ги донесе измените на Законот за организација и работа на органите на државната управа

Од:

Собранието со двотретинско мнозинство денеска го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за организација и работа на органите на државната управа.

Целта на овие измени е надминување на констатираните непочитувања и недоследности на професионалната етика, основните принципи на ризично управување кои беа утврдени во препораките содржани во извештаите за земјава на Европската комисија, идните реформски приоритети, препораките на групата на високи експерти предводени од Рајнхард Прибе преку воспоставување на модел за реформа на безбедносно – разузнавачкиот систем во Република Северна Македонија со кој Управата за безбедност и контраразузнавање нема повеќе да биде орган во состав на Министерството за внатрешни работи, а во постоечкото законско решение ќе биде утврден нов организациски облик на самостоен орган на државната управа кој ќе се вика Совет.

Пратениците дадоа поддршка и на Годишниот извештај на Народниот правобранител за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и заштита на човековите слободи и права во 2018 година.

Во Собранието денеска заседаваа и Комисијата за европски прашања, Комисијата за политички систем, Комисијата за финансирање и буџет и Законодавно – правната комисија.

Би можело да ве интересира

Трајанов: Не се откажуваме и покрај тоа што Владата не даде зелено светло за една изборна единица

Жарко Настоски

Прекината 41. собраниска седница, продолжението ќе биде дополнително закажано

Жарко Настоски

На дневен ред на Собранието дојдоа интерпелациите за Маричиќ и Николовски

Жарко Настоски

Собранието не го усвои предлогот за дополнување на Законот за здравствена заштита

Собранието ја усвои оставката на Владе Богдановски од член во Судскиот совет

Иницијативата „Учебници и настава мора да има“ достави предлог за референдум против дигитализацијата во Собранието