Собранието четврти ден ќе расправа за Предлог-буџетот за 2022 година

Од:

Пратениците денеска во рамки на 54. седница четврти ден ќе расправаат по дополнетиот Предлог-буџет за 2022 година во второ читање. Вкупните расходи во Предлог-буџетот се планирани на 272,4 милијарди денари или 35,2 проценти од БДП, а вкупните приходи се планираат на ниво од 238,9 милијарди денари или 30,9 проценти од БДП. Дефицитот е проектиран на ниво од 33,5 милијарди денари или 4,3 проценти од БДП, а капиталните инвестиции ќе изнесуваат 38,2 милијарди денари.

dobivaj vesti na viber

На 4 декември, Владата го усвои дополнетиот Предлог буџет за 2022 година. Прифатени се 23 амандмани во вкупен износ од околу 382 милиони денари. Дполнително, на предлог на Министерството за финансии прифатени се и следните дополнувања на Буџетот за следната година – зголемување на средствата во МИОА во износ од 250 милиони денари за реализација на програмскитре активности на Македонската радио телевизија, зголемување на средствата на Уставниот суд во износ од еден милион денари за избор на нови уставни судии, зголемување на средствата во финаиската полиција во ознос од еден милион денари за набавка на возило. На седницата е утврден и текстот на Предлог-одлуката за прераспределба на средства меѓу буџетскиуте корисници на централната власт и меѓу фондовите со заклучок таа да биде доставена на усвојување во Собранието.

Расправата по дополнетиот Предлог – буџет на пленарна седница трае пет дена.

Би можело да ве интересира

СДСМ: Повисоки плати и пензии со заштеди од 200 милиони евра со ребалансот на Буџетот

Владата го усвои ребалансот на буџетот: Фискален простор за нови мерки, повисоки плати и пензии

Ана Ололовска

Пренџов: Власта пасивно го блокира Собранието

Мицкоски: Активната блокада продолжува, се што не е од интерес на граѓаните ќе биде блокирано

Мицкоски бара меѓународна реакција за пцостите на Џафери: Интерпелација нема да успее

Кристијан Ландов

Доаѓаат тешка зима и ценовни шокови, Ковачевски бара Собранието да не биде блокирано

Кристијан Ландов