Шекеринска: Охрабрувачки е дека можната нова Влада во Бугарија вели оти треба нов пристап

Од:

Охрабрувачки е дека можната нова влада во Бугарија вели оти ни треба нов пристап. Ние ќе го имаме истиот дух на добрососедство, на отвореност и истата желба да најдеме решенија и да тргнеме напред. Ако има и пола од тој дух и на бугарска страна, како што гледаме деновиве, можно е да видиме и пресврт. Дефинитивно нов пристап ќе биде корисен и за нас и за нив, изјави денеска министерката за одбрана Радмила Шекеринска, по завршувањето на финалната конференција на групата за воена интеграција на Република Северна Македонија во НАТО.

Охрабрувачки се, нагласи таа, изјавите дадени во изминатиот период и резултатот од бугарските избори, затоа што, како што рече, Бугарија се доведе во ситуација да не блокира нас и Албанија, но на некој начин да се блокира и себе си.

– Тие зборови делуваат охрабрувачки, се разбира тоа е сепак само најава. Ние го поддржуваме тој апел за нов дух, за нов тип на дијалог во кој ќе се трудиме не да најдеме мана или причина да го блокираме соседот, туку да најдеме што и едните и другите можеме да извлечеме од поголема соработка, рече министерката Шекеринска.

Таа се осврна на коментарот дека од Софија за да стигнете со авион до Скопје треба да одите преку Виена, при што нагласи дека тоа е едно конкретно прашање за кое треба да трошиме многу повеќе енергија, отколку за прашањата кои, подвлече, ни одземаат многу време, речиси цела година од нашата билатерална соработка.

Би можело да ве интересира

Петков вели дека нема македонско малцинство во Бугарија, инсистира Бугарите да влезат во македонскиот Устав

Катерина Павлова-Николовска

Разговорите со Бугарија ќе се интензивираат, но никој не смее да преговара за идентитетот на македонскиот народ вели Ковачевски

Одложена посетата на бугарскиот премиер Петков на Скопје

Катерина Павлова-Николовска

Лазаров од македонско-бугарската стопанска комора: Посетата на премиерот Петков остава простор за оптимизам

Советот за национална безбедност на Бугарија на состанок за Македонија

Петков: Со посетата на 18. јануари покажуваме дека добрососедството е фундаментален принцип односите со Скопје