Северна Македонија или Македонија? Караџовски и Адеми расправаa како да ја пишува државата на извештајот

Од:

Членовите на Судскиот совет го изгласаа годишниот извештај за работата за 2018 година, но претходно претседателот Зоран Караџовски и членот Селим Адеми дискутираа што да пишува во извештајот, Република Македонија или Република Северна Македонија.

Дилемата ја отвори Караџовски, кој почна дискусија за името на државата што треба да го пишува на извештајот.

„Да не кажам дека кога сум се родил јас, таа држава не се викала Северна Македонија“, рече Караџовски појаснувајќи дека промените настанале во 2019 година, а извештајот е за претходната година.

„Во заблуда сте. Не сте ја смениле сè уште таблата на влезот. Сигурен сум дека и печатите не се сменети. До крај ја браневте Република Македонија. Јас, Селим Адеми, сум член на Судскиот совет на Република Северна Македонија, иако бев избран од Собранието на Република Македонија“, рече Адеми.

Претходно, 12-те члена на Советот назначија в.д. претседатели на 10 основни судови во државата.

Васко Маглешов

Би можело да ве интересира

Средба на Здравев и Џафери за ажурирање на постапката за избор на член на Судскиот совет

Ана Ололовска

Судскиот совет изготви Акциски план за работни посети во судовите

Ана Ололовска

Судскиот совет е клучен за прочистувањето на судството, согласни Маричиќ и Здравев

Ана Ололовска

„Жито Лукс“ се правда: Зборот Македонија е избришан поради унифицирање на името на фирмата дома и во странство

Маја Илиевска-Пачемска

„Жито Лукс“ ја избриша Македонија од Статутот, купувачите најавија бојкот на производите до банкрот на компанијата

Маја Илиевска-Пачемска

Судскиот совет со препораки за судовите во услови на зголемена опасност од коронавирусот

Ана Ололовска