Сенатот на Универзитетот ФОН донесе одлука за доделување на почесен докторат на Влатко Стефановски

Од:

Сенатот на Универзитетот ФОН, на седницата одржана на 15 јуни 2017 година, донесе одлука за доделување на почесен докторат (Doctor Honoris Causa) на Влатко Стефановски, во рамките на Факултетот за дизајн и мултимедија.

dobivaj vesti na viber

„Одлуката е донесена врз основа на фактот дека Влатко Стефановски е едно од најистакнатите амбасадори на македонската музика и култура во Европа и светот.

Неговиот богат музички опус, кој живее повеќе под 40 години е проткаен со виртуозни достигнување од рок-џез-енто популарната сцена, театарската и филмската музика, кои денес го носат епитетот на безвременски музички остварувања. Стефановски преку меѓународните соработки со врвни музичари од целиот свет, како и преку настапките со значајни големи оркестри со светско реноме веќе неколку децении ја промовира македонската култура во светот давајќи форма на највисоките вистински вредности на уметноста.

Стефановски е иновативен музичар со визионерски пристап кој допира и ќе допира до многу генерации. Неговиот придонес во музиката може да се дефинира како бележник и идентификација на еден долг и значаен период на постоењето на Република Македонија.

Одлуката за титула почесен доктор на науки се донесува врз основа на член 144 став 2 од Законот за високо образование на Р.М“ се вели во соопштението на универзитетот ФОН.

Би можело да ве интересира

Прв академски час на 20-та генерација на студенти на Американскиот универзитет на Европа – ФОН за 2022/2023 година

Ана Ололовска

Промовирани двојните дипломи на АУЕ – ФОН со меѓународни универзитети од Германија, Франција, Бугарија и Израел

Ана Ололовска

Американскиот универзитет на Европа-ФОН му додели титула „Doctor Honoris Causa“ на европратеникот Илхан Ќучук

Академијата за сајбер безбедност на АУЕ-ФОН станува атрактивна во регионот

Американскиот универзитет на Европа-ФОН станува дел од елитата на универзитети за сајбер безбедност!

Горан Наумовски

Со подготвителната настава за државна матура организирана од АУЕ – ФОН, матурантите остварија одлични резултати во јунскиот испитен рок