Седници на пет собраниски комисии

Од:

Пет собраниски комисии денеска ќе одржат седници на кои ќе разгледаат повеќе економски и политички предлог закони.

Единствена точка на дневниот ред на Комисијата за економски прашања е Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за енергетика, по скратена постапка – второ читање, поднесен од пратениците Хари Локвенец и Реџаиљ Исмаили.

Комисијата за финансирање и буџет ќе одржи две последователни седници. На првата ќе има јавна расправа по Предлог-законот за вршење на сметководствени работи, а на дневниот ред на втората се предлог законите за изменување и дополнување на Законот за супервизија на осигурување, и на Законот за банките, двата по скратена постапка – второ читање и поднесени од пратениците Агим Муртезанов, Мира Стојчевска, Милева Ѓоргиева, Панче Иванов и Артан Груби.

Комисијата за европски прашања ќе го разгледа Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација, по скратена постапка – второ читање, а Комисијата за одбрана и безбедност Предлог-законот за изменување на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, по скратена постапка – второ читање.

На дневниот ред на Законодавно-правната комисија се пет законски решенија по скратена постапка поднесени од пратеници од владејачкото мнозинство.

 

 

Би можело да ве интересира

Собранието ги избра составот на Буџетскиот совет на Собранието и на Советот на Собранискиот канал

До недела на полноќ треба да биде избрана новата влада, Мицкоски ги очекува предлозите за министри од коалициските партнери

Милошоски, Митрески и Бендевска избрани за потпретседатели на Собранието

Горан Наумовски

Милошоски, Митревски и Бендевска кандидати за потпретседатели на Собранието

Горан Наумовски

Собранието со 88 гласа „за“ и 22 „против“ ги донесе измените на Законот за државна управа

Јанчев од Левица: Носење на системски закон по скратена постапка е надвор од памет

Предраг Петровиќ