Прашање на екстерно: Од јазикот на античките Македонци денес се познати?

Од:

Со доцнење и проблеми со компјутерскиот систем, денеска започна екстерното тестирање за основците и за средношколците.

И покрај доцнењето од половина час или повеќе во неколку училишта, поголеми проблеми не биле регистрирани.

На социјалните мрежи веќе се појавија некои од прашањата кои се проблематични за учениците и за родителите. Така,  по предметот историја за 6-то одделение, се бара знаење за следниве прашања:

„Од јазикот на античките Македонци денес се познати?“
„Каде била одржана масовната свечена свадба кога десет илјади Македонци се ожениле со Персијки?“
„Кога владеел Александар III Македонски?“
„Колку години владеел Александар III Македонски?“

Екстерното тестирање ќе заврши на 11 јуни, Државниот испитен центар соопшти дека со екстерното тестирање ќе бидат опфатени 178.648 ученици од основните и средните училишта. Тестирањата ќе се спроведат на 1 972 предмети.

Би можело да ве интересира

СДСМ: Екстерното тестирање беше една од најголемите антиреформи

Наум Локоски

МОФ: Екстерното тестирање постигна само оштетени ученици и професори и залудно потрешени пари

Наум Локоски

МОН: Укинувањето на екстерното тестирање објавено и во Службен весник

Наум Локоски

ВИДЕО: Укинато екстерното тестирање

Наум Локоски

Законите за укинување на екстерното и локалните избори во скратена постапка во македонското Собрание

Наум Локоски

(ВИДЕО) Дескоска: Утре се укинува екстерното тестирање

Ана Ололовска