Полагање на првиот од двата предмета од државната матура

Од:

Во средните училишта во Македонија денеска од 10 часот почнува полагањето на првиот, задолжителен предмет од испитот државна матура. Тестирањето по мајчин јазик (македонски, албански или турски) и литература ќе го полагаат 19.289 матуранти и ќе трае четири часа.
За време на тестот, министерот за образование и наука Спиро Ристовски ќе го посети училиштето „Васил Антевски-Дрен“, а неговиот заменик Сафет Незири – „Зеф Љуш Марку“.

Во однос на минатата година, во оваа е за 1,06 отсто поголем бројот на матуранти кои се пријавиле да полагаат државна матура.

Според податоците на Државниот испитен центар, македонски јазик и литература ќе полагаат 12.561 матурант, односно 1,42 отсто помалку од лани. За тестот по албански јазик и литература се пријавени 6.137 ученици, што е 5,97 отсто повеќе од учебната 2011/2012, а пораст од 5,11 проценти има и на апликациите за тестот по турски јазик и литература, односно 432 матуранти.
Вториот предмет од испитот е изборен и ќе се полага во вторник, 11 јуни, од 10 часот, во траење од три часа. Како и во минатите години, помал е интересот за математика отколку за странските јазици. За математика основно ниво пријавени се речиси исто како лани (0,05 отсто повеќе) односно 2.184, а само 13 ќе полагаат математика напредно ниво, што е помалку за шест матуранти или пад за 31,9 отсто.

Кај странските јазици, зголемен одѕив има за англиски и германски, а намален за француски и руски јазик. Англиски ќе полагаат 16.498, односно 1,59 отсто повеќе од лани, а тест по германски ќе полагаат 212, што е 42,2 отсто повеќе од минатата година. Кај францускиот јазик, пак, бројот на пријавени е опаднат – ќе полагаат 188 матуранти, 36,2 проценти помалку од 2011/2012. И за тестот по руски јазик има послаб интерес, ќе го полагаат 46, т.е. 20 помалку од лани, што е опаѓање за 30,3 отсто.

Матурантите од училиштата на уметностите за изборен предмет ги имаат филозофија и естетика. За 50 проценти има помалку пријавени за филозофија, 12 наспроти ланските 24 ученици, а 76 или повеќе за 22,5 проценти од лани се пријавени за тестот по естетика.

Испитите ќе ги набљудуваат околу 2.000 тестатори. Првите резултати се очекуваат за еден месец. Незадоволните кандидати имаат можност за приговор кој, како и лани, ќе чини 1.000 денари.
Матурантите кои нема да ја положат државната матура или ќе положат само еден предмет во јунскиот испитен рок, ќе имаат втора можност на следниот испитен рок – на 13 август мајчин јазик и на 15 август изборниот предмет. Годинашната е шеста генерација која полага државна матура од нејзиното воведување. Таа е услов за матурантот да продолжи со високо образование.

Би можело да ве интересира

Павиќевиќ: Виновни се и тие што препишувале и тие што дозволиле да се препишува

Ана Ололовска

ДИЦ: Тестови не се пробиени туку споделувани во вибер-групи откако почна испитот

Ана Ололовска

Втор дел државна матура – полагање на изборниот екстерен испит

Ана Ололовска

ДИЦ: Државната матура ќе полагаат 15 620 ученици

Ана Ололовска

ДИЦ останува во штрајк и се повлекува од јавни известувања – порача одговорите да ги даваат надлежните министерства

Ана Ололовска

Нови датуми за државната матура бара синдикатот на ДИЦ, Шаќири повика таа да не се доведува во прашање

Ана Ололовска