Од соседите, а не од Грција, ќе зависи дали ќе може да се патува со лична карта без „северна“

Од:

Министерот за надворешни работи Бујар Османи истакна дека личните карти важат за домашна употреба и по 12 февруари кога завршува техничкиот рок за промена на документите со новото име што е предвидено со Преспанскиот договор, но за меѓународна употреба тие не би можеле да се користат.
– Што се однесува од личните карти, Османи рече дека по сила на закон остануваат валидни и по 12 февруари. Но за меѓународна употреба според Преспранскиот договор тие не би можеле да се користат. Тука државите сами одлучууваат дали ќе ги признаат или не, бидејќи договорот е билатерален и секоја држава сама одлуучува кога ќе го имплементира тој рок – истакна Османи.

Би можело да ве интересира

Османи: Дел од фабрика на лажни вести во ВМРО-ДПМНЕ е дека постои документ од ЕК потпишан од 25 членки за важење на старите документи

Османи: Се залагам за еднаква држава за сите

Орце Костов

Османи: Уставни измени веднаш по изборите пред формирање влада

Орце Костов

Османи: Заканата од Русија е сериозна

Горан Наумовски

Европскиот фронт потпиша декларација со поддршка за Османи

Катерина Ѓуровски

Анкета на ДУИ: Бујар Османи сигурно влегува во вториот круг во изборот за претседател

Орце Костов