Од денеска студентите повторно во клупите – стартува академската година

Од:

За повеќе од 17 илјади студенти вво 400 различни студиски програми, на сите јавни и приватни високообразовни установи во Република Македонија почнува новата академска 2012/2013 година.

Добар старт ним ќе им посакаат Претседателот Ѓорге Иванов кои првиот академски час ќе го следи на Универзитетот „Св. Апостол Павле“ во Охрид, министерот за образование и наука Панче Кралев пак ќе биде на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, а неговиот заменик Сафет Незири на Државниот универзитет во Тетово. Почетокот на новата академска година на Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје беше одбележан вчера на Богословскиот факултет, околу кој се крена голема прашина. Многу интелектуални го оспорија ваквиот почеток на академската година, поглаварот на МПЦ од синокќешниот молбеник со остри критки до сите кои го оспорија.

Партиципацијата за редовните студенти во државната квота на јавните универзитети е 200 евра годишно за запишување студенти во прва година, за редовните студенти со кофинансирање на студиите и вонредните студенти партиципацијата e 400 евра, a студиите на сите дисперзирани студиски програми за сите редовни студенти е 100 евра годишно.

На јавните универзитети денеска е и третиот уписен рок за прва година во 2012/2013.

Би можело да ве интересира

Средношколците и студентите со своите барања пред МОН – полесна државна матура и подобар студентски стандард

Ана Ололовска

МОН префрли пари, но студентите не се откажуваат од протестот: „Не може пари за оброк да добиваме на крајот од месецот“

Орце Костов

Средношколците ги повикаа студентите на заеднички протест

Катерина Павлова-Николовска

Темелковски: Не се откажуваме од ветените 140 денари за студентски оброк

Ана Ололовска

Студентите ги добија средствата за субвенциониран студентски оброк

Ана Ололовска

Студенски отпор: Надлежните сѐ уште не ги исплаќаат финансиите што законски им следуваат на студентите