Образование без пречки – проект на Центар и УНДП

Од:

„Општина Центар, во соработка со УНДП и Агенцијата за вработување, започнува проект „Образование без пречки“ во основните општински училишта. Општината потпиша меморандум за реализација на проектот со кој ќе бидат обезбедени 15 лични асистенти за помош на децата со попреченост во развојот.

Ангажираните лица се невработени, а на учениците во текот на целата работна недела, по 4 часа во текот на денот, ќе им пружаат помош при движење низ училиштата, помош при користење на дидактички материјал во текот на наставата и при извшрување на училишните обврски, како и олеснување на комуникацијата на учениците со наставниците.

Со реализација на проектот се очекува 15 ученици, кои има наод од лекар и согласност од родителите, да остварат подобар успех при совладување на наставниот материјал, да им биде олеснет процесот на интеграција и да се зголеми свесноста кај останатите ученици за потребите на децата со попречености.

Асистентите ќе примаат месечен надоместок од 6.200 денари, а проектот започнува на 1-ви октомври и ќе трае до 10-ти јуни, односно до крајот на учебната година.

За асистентите ќе биде организирана неколкудневна обука за запознавање со детето, училиштето, наставниот кадар и опкружувањето“, се вели во соопштението на Општина Центар.

Би можело да ве интересира

ПОЦ: 250 денари час паркирање на затвореното пракиралиште „Дом на Градежници“ од 9-ти август

Ана Ололовска

ВИДЕО: Масите останаа на тротоарите и по контролата на инспекторите

Габриела Димковиќ-Мишевска

Санкционирани 252 непрописно паркирани возила на територијата на Општина Центар

Ана Ололовска

Киното во „Железничката зграда“ се отвора за јавни настани со фокус на културата

Ана Ололовска

Центарци ги искористија субвенциите за велосипеди, продолжува повикот за субвенции за тротинети

Ана Ололовска

Општина Центар ги отстранува нелегалните тераси на угостителските објекти

Ана Ололовска