Обилните врнежи го зголемија нивото на Вардар кај Јегуновце, во Скопје и во Велес

Од:

Обилните врнежи од дожд го зголемија нивото на реката Вардар кај Јегуновце, кај Железнички мост Скопје и кај Велес во однос на просекот за мај, покажуваат резултатите од последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи.

Зголемувања на водостоите се измерени и на Треска кај Македонски Брод, на Пчиња ка кај Катлановска бања, Брегалница кај Штип и на реката Струмица кај Сушево.

Пониско ниво од просекот за мај има реката Црни Дрим кај Ложани, Крива Река кај Крива Паланка и Брегалница кај Берово.

Мерењата на УХМР покажуваат дека водостојот на Дојранското Езеро, Преспанското и на Охридското Езеро е во рамки на просекот за мај.

Би можело да ве интересира

Нивото на поголем дел од реките под мајскиот просек

Повеќето реки под априлскиот просек

Излевање на помалите реки во тетовско, Вардар и Пена на критично ниво

Се излеваат Вардар, Крива Река и Пчиња, се очекува натамошно зголемување на водостоите

Катерина Ѓуровски

Драстично зголемени нивоата на реките

Намалено нивото на реките, езерата во рамки на просекот