ВИДЕО: Новиот претседател на Судскиот совет наесен ќе се зафател со постапките за нестручно постапување на судиите

Од:

Новоизбраниот претседател на Судскиот совет, Киро Здравев, во првата изјава пред јавноста рече дека ќе се залага за транспарентно и отчетно работење и за враќање за довербата на граѓаните во судската власт.

dobivaj vesti na viber

„Очекувам ја вратиме довербара во фелата, меѓу судиите кон Судскиот совет, а секако, и довербата на граѓаните кон судството. Занеме дека таа доверба на граѓаните сериозно е разнишана, но понатаму ќе се злагам за непристрасно и објективно судење…“, рече Здравев, кој ги спомна и забелешките за работата на Судскио совет од Извештаите на Рајнхрад Прибе.

На прашањето како ќе ги раскинат врските со политичарите, Здравев рече дека тоа е оставено на совеста на членовите на Судскиот совет и кажа дека гарантира законита и крајно совесна работа.

„Сè што е покренато пред Судскиот совет како постапка за утврдување одговорност на кој било независно на кого, дали е судија, претседател на суд, уште повеќе член на Судскиот совет, претседател на Судскиот совет, тие постапки мораме да ги завршиме“, рече новиот претседател на Судскиот совет.

Здравев рече дека постапките за утврдување нестручно и несовесно вршење на судиската функција, сигурно ќе бидат завршени, но најверојатно со нив ќе се зафатат наесен.

„Тоа ќе биде приоритет. Тоа е заостаната работа од претходниот состав. Ќе им се даде приоритет. Штом е започната постапката мора да се заврши. Па сигурно пред годишните одмори не, но наесен сигурно дека ќе се зафатиме сериозно со таа работа. До годишните одмори планираме ако успееме, да извршиме избори на 6 судии во Аплеација Скопје, двајца судии во Управниот суд и претседатели на 10 судови…“ рече Здравев.

Здравев рече дека имаат сознанија за специјалниот извештај на судиите СЈО, но не даде конкретен одоговор.

Тој цитираше мисла од античкиот философ, Сократ, според кого, потешко е да се нанесе неправда, отколку да се трпи неправда, од причини што тој што нанесува неправда си ја огрешува соспствената душа, а душата е персонификација на совеста. За заменик на Киро Здравев, беше избран Селим Адеми.

Во Судскиот совет се формирани комисии за нестручно и несовесно вршење на судиската функција за претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, и останатите врховни судии кои го пуштија бизнисмеснот Сеад Кочан да се брани од слобода, а некои од нив одлучуваа за притворот на Горан Грујевски и Никола Бошкоски кои избгаа во Грција.

Васко Маглешов

Би можело да ве интересира

Судски совет: Писмена опомена за судија од Врховниот суд

И судијата Нанев на туѓа сметка навивал во Палермо со министерот, а тоа може да го прави и во иднина

Кристијан Ландов

Наместо Судскиот совет во иднина самите судии меѓусебно ќе се оценуваат

Ана Ололовска

Судскиот совет разреши петмина судии

Судскиот совет го испитува патувањето на судијата Лазар Нанев во Палермо

Катерина Павлова-Николовска

Судскиот совет парично казни двајца судии и запре две постапки против врховни судии