Нов владин проект – Регионални советувалишта за семејство и брак

Од:

Отворање 11 регионални советувалишта за семејство и брак кои ќе пружаат бесплатна стручна и професионална помош за семејства со проблеми во функционирањето, семејства во услови на социјален ризик, но и за сите аспекти од семејниот живот, предвидува новата владина одлука.

Како што соопшти на денешната прес-конференција владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев, целта на проектот е подбврување на функционирањето на семејството и промоција на семејните вредности.

Реформата следи по компаративната анализа од искуствата во оваа област од развиените земји како САД, Канада, западноевропските држави, а во услови на мало зголемување на процентот на разводи со очекување дека ќе се обезбеди поголем опстанок на брачните заедници.

– Со оваа реформа се предвиодува формирање 11 регионални советувалишта за семејство и брак и тоа во Скопје, Велес, Куманово, Гостивар, Кичево, Охрид, Битола, Прилеп, Кавадарци, Струмица и Свети Николе и секој од овие центри би ги опфаќал и жителите на помалите населени места кои гравитираат кон нив, рече Ѓорѓиев.

Барањето услуги во овие регионални центри, во кои ќе работат најстручните лица од центрите за социјални работи, би биле по желба на лицата, а не облигаторно.

Носител на целокупната активност е Министерството за труд и социјална политика кое преку Заводот за социјални дејности во следниот период ќе ја изработи посебната програма за работа на овие регионални советувалишта, а нивното отворање ќе се одвива етапно почнувајќи од месец септември.

За контонуирано подобрување на степенот на професионална услуга и стручност за лицата кои работат во овие советувалишта ќе се спроведат серија обуки по најсовремени стандарди. Ќе се допрецизира и подобри и регулативата која ќе обезбеди полна дискреција на лицата кои барат професионална услуга.

Би можело да ве интересира

Влада: Силно сме спротивставени на корупцијата и постапуваме по меѓународните извештаи

Ана Ололовска

Владата презадоволна од растот на просечната плата: Скокнала за 100 евра од пред четири години

Жарко Настоски

Владата го дополни ребалансот на буџетот, го враќа во Собранието на усвојување

Жарко Настоски

Прозводителите на медицинскa марихуана ќе можат да ја продаваат по светот како дрога

Жарко Настоски

Предлогот за видео надзор се однесува само за процесите кои не може да се дигитализираат, појасни Арсовски

Ќе се реорганизираат државните органи, Владата веќе има и предлог како

Жарко Настоски

1 comment

JAS 11/08/2013 - 14:21 at 14:21

Sve resija uste uste ova im ostana…….
Uste malku ke pocnat da ni kazuvaat sto da jademe , kako da se oblekuvame…..

Reply

Leave a Comment

13 − four =