Намалени нивоата на Охридско и Преспанско езеро

Од:

Водостоите на повеќето реки во земјава се под просекот за август, со исклучок на Вардар и Бабуна, покажуваат денешните хидролошки мерења.

Преполовени се Сатеска кај Ботун, Лепенец кај Скопје и Струмица кај Ново Село, а Крива Река кај Крива Паланка и Пчиња кај Пелинце се три пати пониски од просекот.

Состојбата со трите природни езера не е многу променета. Нивото на Дојранското е исто како вчера, а на Преспанското и Охридското е намалено. Преспанското е пониско за еден, а Охридското за два сантиметра. Во однос на августовскиот просек, Дојранското езеро покажува зголемување за 2,64 метри, додека Преспанското е намалено за 1,64 метри, а Охридското за 11 сантиметри.

Би можело да ве интересира

Нивото на Охридското Езеро се спушти на дозволениот минимум

Намален водостојот на Преспанското Езеро

Катерина Павлова-Николовска

Преспанско Езеро седум сантиметри под апсолутниот минимум, преполовени водостоите на повеќето реки,

МНР: Сквернавењето на спомен плочата на загинатите бугарски туристи е изолиран случај кој најстрого го осудуваме

А1он

Бугарското МНР го осуди сквернавењето на спомен плочата на загинатите бугарски туристи во несреќата на бродот „Илинден“

А1он

Македонија и Албанија до 1 февруари треба да достават извештај за напредокот во заштитата на Охридскиот регион

Катерина Павлова-Николовска