На Криволак уништени гранати од Првата и Втората светска војна

Од:

Неексплодирани гранати од Првата и Втората светска војна вчера беа уништени на Армискиот полигон Криволак од страна на пиротехничарите од Дирекцијата за заштита и спасување.

Од ДЗС соопштија дека уништувањето на неексплодирани убојни средства (НУС) е повеќедневна, комплексна операција која се одвива согласно Стандардна оперативна процедура за прифаќање, транспорт и уништување на НУС.

– Се работи за неексплодирани убојни средства од различен калибар кои се пронајдени од страна на пиротехничарите на повеќе локации на нашата земја и потекнуваат од Првата и Втората светска војна, информираат од Дирекцијата.

На операцијата присуствувал и директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џафероски, при што му биле презентирани најсовремените средства за уништување на НУС, кои биле набавени од страна на Дирекцијата.

Џаферовски, како што соопштија од ДЗС, ја искористил приликата да им да се обрати на пиротехничарите за решавање на нивниот статус, набавка на нова опрема и подобрување на условите за работа.

– Директорот ја истакна и потребата од вработување на млади пиротехничари и нивна обука за потребите на Дирекцијата за заштита и спасување и за потребите на нашата земја, информираат од ДЗС.

Би можело да ве интересира

Нови 70 професионални војници во Армијата, следи конкурс за уште 200

Ана Ололовска

Почесна артилериска стрелба по повод Денот на независноста

Ана Ололовска

Шекеринска: Со новата систематизација на армијата ќе добиеме формација која одговара на реалните потреби

Ана Ололовска

На Криволак вежбовни активности на припадниците на Вооружените сили на САД од составот на КФОР

Ана Ололовска

Касарна „Боро Менков“ во Куманово домаќин на Командата за југоисточна Европа (СЕЕБРИГ)

А1он

Од денеска во кумановската касарна се вее знамето на Командата на Бригата на Југоистона Европа (SEEBRIG)

Ана Ололовска