На Клиниката за ортопедија за една недела направени три трансплантации на коскени ткива

Од:

На Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ, минатата недела успешно се направени три имплантации на коскени ткива од починат донор кај пациенти со различни заболувања. Кај 16 годишна девојка со повреда здобиена при спортски натпревар, д-р Алан Андоновски направи успешна реконструкција на предниот вкрстен лигамент со лигамент од починат донор.

dobivaj vesti na viber

Кај 49-годишен пациент повреден при пад од 13 метри, во септември 2020 година, кој бил опериран во повеќе наврати и кај кој се настанати компликации, д-р Александар Савески со коскено ткиво од починат донатор направи премостување на несраснатиот дел на фрактурата.

Третата трансплантација е кај 27 годишен пациент со малигна болест- Јуинг сарком. Откако го отстрани заболен дел на коската, д-р Резарат Далипи го замени со здраво коскено ткиво од починат донор.

За период од една година колку што Клиниката за ортопедија е вклучена во Програмата за трансплантација на органи и ткива на Министерството за здравство, направени се пет експантации и 14 имплантации на коскени ткива кај пациенти со сериозни болести предзивикани од трауматски повреди или од малигна болест.

Би можело да ве интересира

На Клиниката за хематологија извршена трансплантација на крвотворни матични клетки од несроден донор

МЗ: Успешно се изведува третата по ред трансплантација од почетокот на годинава

Ана Ололовска

Запчнува реновирањето на Ургентиот хируршки центар, пациентите ќе бидат навремено и соодветно згрижени

А1он

Семејство на младо момче со мозочна смрт ги донирало органите, двајца пациенти на дијализа добија бубрези

Катерина Павлова-Николовска

На Клиниката за Ортопедски болести направена прва трансплантација на лигамент од починат донор

Ана Ололовска

Спасени три животи преку трансплантација на органи од починат донор

Ана Ололовска