Филипче се премисли: Нема промена на полот на државна сметка

Од:

Министерството за здравство информира дека оперативен зафат за промена на полот нема да постои на сметка на Фондот за здравствено осигурување и таков зафат нема да се изведува во јавна здравствена установа.

Спроведувањето на оперативни зафати од страна на експертот Мирослав Ѓорѓевиќ значи опфаќање на голем број на уролошки операции за заштита на здравјето на децата, кои до сега беа принудувани да патуваат во странство за нивно спроведување.Со овој ангажман на врвен експерт ќе успееме да заштедиме средства што досега беа одвојувани од Фондот за операциите во странство, се вели во соопштението на Министерството.

Политика на Министерството за здравство, како што велат, е што повеќе услуги да бидат достапни за граѓаните во Северна Македонија и да се намали потребата од патување во странство и секако да се спроведат повисоки стандарди во медицинските установи во државата, преку ангажирање на експерти кои ќе го пренесат своето знаење на македонските доктори.

Би можело да ве интересира

МЗ: Постигнат значителен напредок во дијагностицирањето на деменциите

Ана Ололовска

Филипче: Повеќе од 80 отсто од децата со акутни леукемии се излекувани

Ана Ололовска

ВИДЕО: Гасифицирана болницата „Мајка Тереза“ во Чаир, прект вреден 17 милиони денари

Ана Ололовска

Филипче: Се прават анализи за зголемениот процент на позитивни случаи

Ана Ололовска

Филипче – Ханеда: Се реализира грант за набавка на медицинска опрема во неколку јавно-здравствени установи

Ана Ололовска

„Безбедни здравствени работници, безбедни пациенти“ – мото на Светскиот ден за безбедност на пациентите

Ана Ололовска