Не е исклучена можноста жените да одат во пензија и со 62 години, ако така одлучат

Од:

Министерството за труд и социјална политика вечерва преку соопштение појасни дека пензионирањето ќе биде задолжително и за мажите и за жените на 64 години возраст и 15 години работен стаж, но оти не се исклучува можноста жените да одат во пензија и на 62 години доколку така одлучат.

– Во однос на дилемите во јавноста за задолжителното пензионирање на 64 години возраст и 15 години стаж, Министерството за труд и социјална политика информира дека во согласност со Уставот на Република Северна Македонија правото за пензионирање на мажите и жените во однос на возраста е изедначено и тие се пензионираат на 64 години. Но, Законот за пензиско и инвалидско осигурување, во член 18, им остава можност на жените да заминат во пензија и на 62 години, доколку тие така одлучат. Предложените измени на Законот за работни односи се однесуваат само на укинување на можноста за продолжување на работниот век до 67 години, но не предвидуваат измени во однос на укинување на можноста жените да се пензионираат на 62 години, но само доколку тие самите така одлучат, се наведува во соопштението.

Би можело да ве интересира

Шахпаска – Граната Менгини: Низ процес на широки консултации ќе дојдеме до најдобриот закон за родова еднаквост

Ана Ололовска

Средба Шахпаска-Самарџиќ Марковиќ: Политиките за ранливите категории граѓани даваат резултати

Ана Ололовска

Отворен првиот национален Центар за поддршка на социјалните претпријатија

А1он

ВИДЕО: Отворен првиот Национален центар за поддршка на социјалните претпријатија

Ана Ололовска

МТСП: Обезбедени дополнителни 284,9 милиони денари за нови 1.216 вработувања преку Оперативниот план за вработување

Ана Ололовска

Шахпаска: Новиот Закон за работни односи нуди модерни решенија во интерес на работниците

Ана Ололовска