Митева: Царовска и СДСМ го партизираат образованието

Од:

Реформите во образованието се процес кој изминативе четири години се спроведува на сила и нетранспарентно, а за жал истото се партизира од Царовска и СДСМ. Проблемите кои ги создава оваа влада оставаат трајни последици врз генерации ученици, но и врз просветните работници кои како наставници се главниот фактор кој треба да ги спроведе овие реформи рече на прес конференција портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ, Марија Митева.

„Низа неправилности има во бодувањето на кандидатите кои како за наставник ментор, се отворија и сомнежи дека некои од досиејата биле отворани предвреме и истите биле подоцна преоценувани; Второ, информација за избор добија само избраните кандидати, никаде не можеше да се најде целосна ранг листа на сите кандидати кои аплицирале, а дополнително на кандидатите кои не беа избрани и побараа увид во бодувањето, истото не им било овозможено. Во училиште во општина Карпош каде беше избран кандидат којшто го пишуваше во онаа пресретната партиска листа каде кандидатите за наставници ментори се оценувани за партиска подобност. До името и презимето на наставникот стоеше кратко, недвосмислено објаснување “наш/а е” или “има книшка” – вели Митева.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Митева: Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе се погрижи Македонија да биде земја со стабилен енергетски сектор

(ВИДЕО) Митева: Додека ВМРО-ДПМНЕ гради консензус за развој на Македонија, СДС води сметка за лидерска трка во партијата

(ВИДЕО) Митева: Изгласани се измените во Законот за организација на работата на органите на државната управа

Митева: Осуда за сексистичкиот напад врз професорката Силјановска стигна и од Дорис Пак

Митева: Иднина во која секое дете има пристап до квалитетно образование и секој млад ум се негува, таа иднина е на дофат со Силјановска Давкова

(ВИДЕО) Митева: На само еден месец пред заминување од власт, ДУИ и СДС прават јавна набавка за дигитални учебници

Горан Наумовски