Министерство за здравство: Не е отворена јавната набавка за мамографи

Министерството за здравство најостро реагира за денешната прес-конференција на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, за која велат се изнесени бројни невистини.

„Во однос на обвинувањата дека во Министерството за здравство има сомнителни набавки, сакаме да ги потсетиме ВМРО-ДПМНЕ за одлуката на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, во која се вели дека нема место за јавнообвинителска интервенција во предметот со јавните набавки во Министерството за здравство. Ова е и доказ дека нема сомнителни тендери.

Согласно член 76 од Законот за јавните набавки Договорниот орган може, по донесување на одлуката за јавна набавка, а пред објавување на огласот за јавна набавка, да спроведе технички дијалог со економските оператори. Со самото тоа што Министерството за здравство објавило технички дијалог и овозможило секој економски оператор да даде свои мислења и коментари, може да се види отвореноста и транспарентноста на самата постапка, иако Законот за јавни набавки дава можност да не се спроведе техничкиот дијалог.

Во ова фаза на постапката (технички дијалог), 4 (четири) економски оператори доставија коментари и предлози во однос на тендерската документација и истите се разгледуваат од страна на стручни лица.“, објаснуваат од Министерството за здравство.

Потенцираме, не е отворена јавна набавка за мамографи, велат од таму.

„Од причина што постапката се уште не е отпочната/објавена на ЕСЈН самите понудувачи немаат можност да поднесуваат понуди, поради што се поставува прашањето како би можело Министерството за здравство да фаворизира некој економски оператор кога постапката не е објавена, односно не е завршен техничкиот дијалог, кога немаме конечна тендерска документација, која се објавува по завршување на техничкиот дијалог во кој ќе бидат јасно наведено што се прифаќа, а што не од коментарите и барањата од економските оператори кои што учествуваа во истиот.“, се наведува со соопштението на министерството.

Од Министерството за здравство потенцираат дека стојат на располагање и отворени се за какво било појаснување или одговор во секое време, како што велат, пред да се пласираат неточни информации во јавноста, кои внесуваат забуна, паника и се на штета на пациентите.

Би можело да ве интересира

По двегодишни најави, следната недела тендер за монтажни гаражи во Клиничкиот центар

Маја Илиевска-Пачемска

Среде епидемија на морбили, во Кичево нема вакцини

Мери Јордановска

Овозможени дијагностички генетски анализи на наследни болести на сметка на ФЗОМ

СЗО: Меѓународниот здравствен правилник – ефикасен инструмент за навремен одговор при природни катастрофи

ВМРО-ДПМНЕ: Венко Филипче е најсериозна болест за македонското здравство

Реконструкцијата во „Св. Еразмо“ во Охрид според планот, завршени 80 отсто од работите