Министерство за правда: Поништувањето на членот 11а нема да влијае на помилувањата

Од:

Министерството за правда денеска соопшти дека доколку Уставниот суд го укине или го поништи членот 11а од Законот за помилување, тоа нема да влијае на помилувањата, откако вчера собраниската Законодавно-правна комисија потврди дека тие се невалидни.

– Пред Уставниот суд е член 11а, а автентичното толкување е за членот 11. Ако Уставниот суд го укине или поништи 11а, тоа нема да има влијание на помилувањата, бидејќи вчера Собранието потврди дека тие се невалидни, односно дадени на непостоечки член, и се ништовни од моментот на давање, наведуваат од Министерството за правда во врска со одлуката на Уставниот суд и Извештајот на Законодавно-правната комисија.

Би можело да ве интересира

Маричиќ: Жртвите од кривични дела ќе добиваат државна парична помош

Ана Ололовска

ОБСЕ и ЕУ три години ќе мониторираат случаи на организиран криминал и висока корупција

Ана Ололовска

Маричиќ: Стартува меѓународниот мониторинг на случаите на организиран криминал и висока корупција

Ана Ололовска

Маричиќ: Дигитализацијата на судството набрзо започнува

Ана Ололовска

Маричиќ: Ќе се спречат сите обиди за заобиколување на правдата

Ана Ололовска

Маричиќ: Ги поттикнувам граѓанските организации и медиумите да придонесат кон градење мостови меѓу С. Македонија и Бугарија

Ана Ололовска