Милевски: Да не заборавиме дека дрвјата се нашите бели дробови, потребни се итни мерки за спречување на сечење на шумата

Од:

По повод Денот на планетата Земја, 22 април и во рамки на програмата „Добра земјоделска пракса“, денеска во Крушево беа засадени 12.500 садници.

Министерот за локална самоуправа Горан Милевски кој учестуваше во акцијата, порача дека се потребни итни мерки за незаконската сеча на шумите.

– Денот на планетата Земја е важен за сите нас, зашто особено за време на пандемија надлежните утврдија најголеми неправилности со сечење на шумата. Би сакал да упатам апел дека не треба да правиме пакост со шумата, дрвјата се белите дробови на секој од нас. Овој симболичен чин денеска треба да е пример особено за локалните власти и тие треба да ги поттикнуваат граѓаните да се грижат за планетата земја, истакна Милевски.

Тој потсети и дека Министерството за локална самоуправа секоја година реализира проекти кои директно влијаат на ублажувањето на климатските промени во земјава.

На акцијата за пошумување кај споменикот Слива учествуваа и градоначалникот на Крушево, Томе Христоски, како и претставници од компанијата „Секе”, поддржана од ЈП „Македонски шуми“.

– Оваа акција веќе прераснува во пракса и не е прва година заедно со СЕКЕ и ПСШ Липа да спроведуваме акции за пошумување на неколку локации. Ова денеска значи влог во иднината, влог во заштита и обновување на животната страна. Со ова ја продолжуваме соработката со Министерството за локална самоуправа, ЈП Национални шуми и секако ПСШ Липа на дневна основа. Порачувам да ја заштитуваме животната средина преку учество во вакви акции, правилно одлагање на отпад, односно незагадување за да можеме на вистински начин да ја восприемаме природата, изјави градоначалникот на Крушево, Томе Христоски.

Би можело да ве интересира

Милевски: Потребно е да ги надминеме развојните разлики меѓу општините, за граѓаните да имаат поквалитетен живот

Ана Ололовска

Милевски: Еднакви услови за сите деца, по 60 години го реновиравме училиштето „Пецо Даскалот“ во Заполжани

Ана Ололовска

Потпишани 12 договори вредни 3,6 милиони евра за прекугранична соработка со Бугарија и Косово

Ана Ололовска

Милевски: За една година ги донесовме најважните стратешки документи за локалната самоуправа и регионалниот развој кои се усогласени со политиките на ЕУ

Ана Ололовска

Милевски: Децентрализацијата и развојот на локалната демократија, главна тема на состанокот со известувачите на Советот на Европа за локална самоуправа

Ана Ололовска

Милевски: Собранието изгласа 10-годишна Стратегијата за регионален развој, го подигнуваме квалитетот на животот на граѓаните

Ана Ололовска