Македонско вино со хрватски етикети откриено од Европол и Интерпол кај хрватски производители

Од:

Земјоделската инспекција на Државниот инспекторат на Хрватска, во голема акција за сузбивање на трговијата со фалсификувана и недоволно квалитетна храна и пијалоци, откри вино од Македонија, Италија и Чиле.

– Во голема акција на Европол и Интерпол под кодно име „ОПСОН 2020“ поддржана од 83 земји, хрватската инспекција изврши контрола на вкупно 275 субјекти на етикетирање на вино и силни алкохолни пијалоци, пласирани на пазарот, објави хрватскиот Државен инспекторат.

Како што е наведено, откриено е дека пет контролирани субјекти ја имаат злоупотребено употребата на хрватските традиционални термини – квалитетно вино со контролирано географско потекло и врвно вино со контролирано географско потекло, на вина кои не се од хрватско потекло, но потекнуваат од Северна Македонија (едно вино), Италија (два вина) и Чиле (два вина).

Акцијата OPSON беше поддржана од Европската канцеларија за борба против измами (OЛАФ), Европската комисија и Канцеларијата за интелектуална сопственост на Европската унија (EУИПО).

Би можело да ве интересира

„Slow Wine салон 2021“ денеска и утре во Битола

Ана Ололовска

Интерпол утре ќе избира претседател, двајца кандидати, едниот е обвинет за тортура

Македонија на српскиот пазар се перципира како една од земјите каде се произведува најдобро вино, покажува истражувањето на АСИПИ

А1он

Хоџа: Се додаваат по два денари од винарските визби за достигнување на договорените цени

А1он

Постигнат договор со винариите: 10 денари за Смедервка и 12 денари за Вранец

А1он

Интерпол: За време на ЕУРО 2020 уапсени 1.400 лица и запленети 6.7 милиони евра

А1он