Македонско-бугарската комисија разговарала за заедничко чествување на Гоце Делчев и за учебниците по историја

Од:

Комисијата за историски и образовни прашања на својата 20 седница кој се одржуваче вчера и денеска разговарала за учебниците по историја кои го третираат периодот на средновековната историја и евентуалното заедничко чествување на Гоце Делчев.

– Во однос на учебниците по историја тема на дискусија беа средновековните црковни институции и нивното значење за христијанството и словенската писменост и култура. Со оглед на долготрајноста на дискусијата по оваа тема членовите на Комисијата не отворија други теми. Дискусијата по оваа и другите теми за учебниците по историја ќе продолжи на следната средба, која би требало да се одржи кон крајот на октомври оваа година се вели во соопштението од Министерството за надворешни работи.

Би можело да ве интересира

Левица повикува да се потпише Македонска платформа: „Една изборна единица и распуштање на историската комисија“

Катерина Ѓуровски

(ВИДЕО) Францускиот амбасадор во Софија: Целта е да се напишат учебници со заедничка историја

Орце Костов

(ВИДЕО) Андреева-Малкова од БНР: Чекаме Бугарите да бидат впишани како рамноправен народ во Уставот на Македонија

Орце Костов

Македонија и Бугарија разменија предлози за учебниците по историја за кои ќе се разговара на крајот од март

Орце Костов

Милков: Историската комисија е заслужна што утре заеднички ќе го славиме Свети Климент Охридски

Орце Костов

Додека ние преговараме како учениците ќе ја толкуваат Охридската архиепископија, Бугарите веќе ја присвоија

Орце Костов