Македонски ученици освоија три бронзени медали на Интернационалната олимпијада по информатика

Од:

На 32. Интернационална олимпијада по информатика (ИОИ 2020), која од 13-ти до 23-ти септември се одржува во облик на онлајн натпревар, Благојче Павлески од Прилеп, Андреј Шеќеров од Скопје и Андреј Величковски од Куманово, предводени од лидерите Емил Станков и Бојана Котеска од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), освоија три бронзени медали.

Годинава на ИОИ учествуваат вкупно 343 ученици од 87 земји од целиот свет, информираат од Здружението на информатичарите на Македонија.

ИОИ, велат од Здружението, е најпрестижниот годишен интернационален натпревар во програмирање за средношколци кој традиционално се одржува во една од земјите – членки на оваа заедница.

-Секоја година, во околу 90 држави од светот се организираат национални натпревари во програмирање, на кои што учествуваат вкупно повеќе од 400.000 ученици, сите со единствен мотив – да се изборат за големата чест и привилегија да ја претставуваат својата држава на ИОИ. Според начинот на поделба на медалите, ИОИ како научна олимпијада по информатика е најстрога во споредба со врвните научни олимпијади по другите науки (математика, хемија, физика, биологија), појаснуваат од Здружението.

Официјален домаќин на ИОИ 2020 е Сингапур, а главен организатор е Националниот Универзитет на Сингапур, со поддршка од Министерството за Едукација на Сингапур. Заради пандемијата со COVID-19, оваа година за прв пат Интернационалната олимпијада по информатика се спроведуваше онлајн, при што натпреварувачите од секој национален тим беа надгледувани од страна на нивните лидери.

Македонскиот тим се натпреваруваше од просториите на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), кој ги овозможи сите услови за квалитетно техничко поврзување со Сингапур.

-Од првото учество како независна држава на ИОИ во 1996 година, Македонија има резултати со кои предничи и во однос на земјите со слична големина како и во однос на доста поголеми земји – учеснички на ИОИ: доега се освоени две сребрени и 21 бронзен медал, информираат од Здружението на информатичарите.

Би можело да ве интересира

Директор на училиште во Велес добил снимка со сексуална содржина меѓу професор и ученичка

Ландов

Колева: Платите на наставниците за пет години ги зголемивме за 36 отсто

Генијот Македон од државата доби само слика со министерот, родителите сами ќе го платат неговото образование

Орце Костов

УНЕСКО: Околу 244 милиони деца не одат на училиште

А1он

Шаќири: Учебната години ја стартуваме поподготвени

(ВИДЕО) Стевананџија: Инвестициите на Министерството за образование во прилепските училишта на историски највисоко ниво