Македонија ќе купи од Франција опрема за противвоздушна одбрана

Од:

Министерството за одбрана пристапува кон набавка на современ систем за противвоздушна одбрана, а за кој ќе склучи договор со Министерството за одбрана на Република Франција, информираше на денешната седница на Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието, министерката за одбрана, Славјанка Петровска.

Образложи дека станува збор за унапредување на системот за борбена готовност на Армијата во насока на остварување на основната задача за одбрана на независноста и територијалниот интегритет и суверенитет на државата.

„Како НАТО членка, безбедноста на нашето небо ја гарантираат сојузничките воздухопловни сили, а набавката на системот за противвоздушна одбрана е комплементарна во целокупниот одбранбен систем на државата. Во изминатите две децении не е извршена набавка на систем за противвоздушна одбрана кој е потребен пред сè за поддршка и заштита на припадниците на Армијата, заштита на институциите, и зголемување на безбедноста и сигурноста на граѓаните на Република Северна Македонија“, велат од Министерството.

Се работи за повеќегодишна набавка на систем за противвоздушна одбрана на мали височини, кој треба да ја унапреди борбената готовност на Армијата, а кој е предвиден согласно Планот за опремување и модернизација на Армијата.

Како што е наведено, договорот ќе биде склучен наскоро, а за типот на воена опрема и за динамиката на испорака јавноста ќе биде информирана.

Би можело да ве интересира

Стела ќе добие куќарка во дворот на министерството за одбрана: Петровска ќе го чува новото милениче на работа и дома

Орце Костов

Пожарникарите да бидат под раководство Министерството за одбрана бара Независниот синдикат

Ковачки: Втор ден молк од Министерството за одбрана за украдените доверливи документи

Ковачки: Од Министерството за одбрана украдени класифицирани документи и компјутери со строго доверлива содржина

Државниот секретар во Министерството за одбрана поднесе оставка

Македонија е суверена држава која одлуките ги носи самостојно – реакција на македонските власти на изјавата на Захарова