Лекарите од Клиниката за ортопедија за првпат пресадија коскено ткиво од починат дарител

Од:

На Клиниката за ортопедски болести е изведена првата трансплантација на коска кај 19-годишен пациент, а операцијата траеше пет часа. Кај младиот пациент е пресадена коска од починат дарител. Тимот хирурзи предводен од проф. д-р Милан Самарџиски и д-р Александар Трајановски ја заврши комплексната операција на замена на малигно променето коскено ткиво со здраво ткиво од починат донатор кај пациент кој се лекува од малиген тумор на коска, по претходно спроведена биопсија и хемотерапија. Ова е прв ваков тип на интервенција на замена на оштетено коскено ткиво со дониран алографт, велат од Клиниката.

Во тимот учествуваа и д-р Далип Јахја, д-р Милена Богојевска Доксевска, д-р Александар Савески, д-р Резеарт Далипи како и васкуларниот хирург д-р Никола Граматниковски.

Експлантацијата на коскените ткива се случи на 17 април, кога тимот хирурзи од Клиниката за Ортопедија предводен од д-р Александар Трајановски ја направи првата експлантација на коски и коскени ткива од починат донор. Сите експлантирани графтови беа микробиолошки тестирани и складирани за презервација на температура од -40 во Банката за коскени и меки ткива во склоп на Kлиниката.

Инаку коскените трансплантанти имаат огромен бенефит за пациентите и се користат кај оштетувања на скелетот предизвикани од бенигни и малигни тумори, состојби после трауми, последици од пропаднати ендопротези, вродени аномалии како и кај ред други заболувања кои прават оштетувања на скелетот.

Би можело да ве интересира

Безболна проверка на билирубин за новороденчињата во болницата во Чаир

Ана Ололовска

Филипче тврди дека набавките не биле во четири очи, туку само без оглас

Жарко Настоски

Успешно вграден стимулатор на нервот вагус кај 36-годишна пациентка

Ана Ололовска

За првпат во земјава спроведена постапка за стимулација на нервот вагус

Ана Ололовска

Филипче: Не може да се споредат градбите за Клинички центар во Србија и кај нас

Ана Ололовска

Филипче: Ќе обезбедиме системско решение за медицинските сестри, техничари и лаборанти кои имаат висока школа или специјализација

Жарко Настоски