Ковачевски: Фирмите што ги нуди Мицкоски да ги достават понудите до среда

Од:

Го повикам Мицкоски да ги информира сите тие компании од кои има индикативни понуди, а кои биле со важност од една недела, во текот на следните неколку денови, но не подоцна од среда, да ги комплетираат понудите и да ги достават до АД ЕСМ изјави денеска директоррот на АД ЕСМ Васко Ковачевски.

Тој информираше кои критериуми треба да ги задволуваат понудите од компаниите.

Технички карактеристики на енергенсот (мазутот или природниот гас), да ги имаат сите сертификати, да ги имаат сите потребни лиценци, да имаат обезбедени количини (250.000 тони мазут и 250.000.000 нормални метри кубни природен гас) да имаат договори со испорачатели, да имаат обезбедено транспорт до производните капацитети (мазутот до ТЕЦ Неготино, РЕК Осломеј и РЕК Битола, а природниот гас до ТЕ-ТО и топланите во Скопје), да имаат динамика на испорака согласно производниот план, да имаат обезбедено банкарска гаранција.

– Сите понуди од овие компании кои по препорака на Мицкоски ќе стигнат до ЕСМ во официјална форма, согласно Законот за јавни набавки на енергенси, веднаш ќе бидат разгледани од страна на Комисијата за јавни набавки на АД ЕСМ. Доколку евентуално пристигнат тие понуди и ги исполнуваат сите споменати критериуми и имаат најниска понудена цена, со тие компании ќе бидат склучени договори.Очекуваме, според вчера кажаното, евентуалните понуди да бидат со ниски цени, а со тоа ЕСМ и државата да заштедат 300 милиони евра. Доколку, пак, не пристигнат понуди по препорака на Мицкоски, ќе ја известиме јавноста за исходот на постапката рече Ковачевски.

Би можело да ве интересира

Мицкоски: Иднината на регионот е во борбата за посилна економија, соработка и создавање на иднина

ВМРО-ДПМНЕ ја носи Македонија во политичко и финансиско заложништво на друга држава обвинува СДСМ

Мицотакис: Грција нема да ги открие оружјата што ѝ се на располагање доколку соседната земја продолжи со актуелната тактика

Мицкоски од Вашингтон: Иднината на регионот е економската соработка и инвестициите

Катерина Ѓуровски

(ВИДЕО) Мицкоски: Кој може да ни гарантира дека уставните измени се последно барање на Бугарија

Мицотакис ќе го отвори прашањето за непочитување на Преспанскиот договор на самитот на НАТО, нема потврда за средба на премиерите