Конференција за учеството на лицата со попреченост во изборниот процес

Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР) и Мисијата на ОБСЕ во Скопје денеска организираат конференција за промовирање на учеството на лицата со попреченост во изборниот процес.

Настанот е организиран по повод Глобалниот изборен ден, а целта е да помогне во подигањето на свеста за ограниченото учество на лицата со попреченост во јавниот живот и изборниот процес.

Фокус на дискусијата ќе бидат мерките за полесно управување со демократските институции и инклузивните процеси на донесување одлуки.

На воведната сесија најавено е обраќање на амбасадорот Клеменс Која, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Лусине Бадалјан, виш советник за избори од ОДИХР, Оливер Дерковски, претседател на Државната изборна комисија и Бојана Младеновска, активист за правата на лицата со попреченост.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Со колички ќе излеземе на протест, ако нема пари за достоен живот, порачаа лицата со попреченост

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Револт кон власта: Потценувачка е сумата од 100 евра за издршка на лице со попреченост

Предраг Петровиќ

„Сите сме исти” – Јанкула од Мала Преспа го донира својот трициклот на лица со попреченост

Ана Ололовска

Работилници за поголема видливост на лицата со попреченост во општеството

Конференција: Правата на лицата со попреченост да учествуваат на избори не се привилегија, туку должност на општеството

Царовска: Лицата со попреченост мора да ги остварат своите права како и сите други граѓани

Ана Ололовска