Усвоен амандманот за менување на името Република Македонија

Од:

Со 10 гласа „за“ и 5 „против“, Комисијата за уставни прашања го усвои текстот на 33-от нацрт амандман. По ова, Талат Џафери отвори расправа за следниот, односно 34. нацрт амандман кој се однесува на преамбулата за АСНОМ и внесувањето на Охридскиот договор во Уставот.

Овој амандман се однесува на замената на зборот „Република Македонија“ со „Република Северна Македонија“ секаде во Уставот освен во членот 36 каде има историски аспект.

Според усвоениот текст, „во Уставот зборовите ‘„Република Македонија“ се заменуваат со зборовите „Република Северна Македонија„, а зборот „Македонија“ се заменува со зборовите „Северна Македонија“, освен во член 36“.

Галена Николовска-Ризвановиќ

Би можело да ве интересира

Пленарната собраниска седница презакажана за 15 часот, комисиите не ја завршиле расправата по точките од дневниот ред

Ана Ололовска

Собранието денеска ќе расправа за разрешувањето на Јанева

Татјана Ташкова

Џафери закажа седница за разрешување на Катица Јанева

Виктор Јованов

Се уште нема седница за разрешување на Јанева, ниту нова средба за законот за ЈО

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ побара разрешување на Јанева на денешната пленарна седница, пратениците го одбија предлогот

Ана Ололовска

Ребалансот на буџетот во Собранието од следната недела