Ќе се зголемува свеста кај учениците за спасување на храната

Од:

Кон крајот на јануари, 2018 година, Асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија“ ќе имплементира програма за учење преку практични примери и демонстрации која ќе ги насочува учениците од средното стручно образование за Целите за одржлив развој.

Со зајакнување на нивните претприемнички вештини, учениците во иднина ќе бидат подготвени да отворат „зелени работни места“.

Оваа програма ќе трае 6 месеци и ќе се оствари во две средни стручни училишта во Скопје.

Визијата со која тргнува овој проект е – Што помалку отпад од храна во Македонија. Сознанијата говорат дека во нашата земја има вишок безбедна храна која може да се реупотреби, рециклира и да се постапува со неа правилно.

Со програмата, ќе се работи на зголемување на свеста на младите за постоењето на Целите на ОН за одржлив развој, а темата „отпад од храна“ во контекст на Македонија ќе ги вклучи и чекорите што треба да се направат за решавање на овој тип проблем.

Ученичкиот ангажман ќе се фокусира не само на еколошките, социјалните и економските придобивки од спречувањето на отпадот од храна, туку уште поважно – ќе им се обезбедат можности за развивање на вештини за начините на сопствено планирање и водење на бизнис, воедно следејќи ги зелените принципи.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ