Кампања „16 дена активизам против родово насилство“

Од:

Во Собранието вечер ќе биде означен почетокот на кампањата „Шестнаест дена активизам против родово насилство“, во организација на Обединетите нации, а во соработка со институциите во Македонија.

ОН и Собранието, како домаќин соработуваат во меѓународната кампања „Шестнаесет дена активизам против родово насилство“ за подигнување на свеста на меѓународно ниво, со цел да се раздвижат активностите за да се стави крај на насилството врз жените и девојчињата во светот.

Со одбележување на почетокот на кампањата всушност се најавува и утрешниот ден 25 ноември, Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените.

По отворањето зградата на Собранието ќе биде осветлена во портокалова боја, која е обележје на оваа кампања, што се одржува на глобално ниво.

Би можело да ве интересира

Предлог на законот за изменување на Законот за социјалната заштита доби поддршка од членовите на матичната собраниска комисија

Ана Ололовска

Со нов закон ќе се отстрануваат пречките за статусот на неевидентираните лица во матичната книга на родени

Ана Ололовска

Мицевски: Владејачкото мнозинство само себе се блокира во Собранието бидејќи нема 61 пратеник

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ поднесе закон за целосна амнестија на лицата осудени за настаните од 27 април 2017 година во Собранието

Ана Ололовска

ВИДЕО: Падна понуда за кладба во Собранието меѓу власта и опозицијата

Кристијан Ландов

Собранието го верификува мандатот на новата пратеничка Даниела Стојановска Пановска

Ана Ололовска