Истражување за состојбата со фрлање храна во Македонија

Од:

Резултати од истражување за состојбата со фрлање храна од производствените капацитети, маркетите, дистрибутивните ланци – субјекти и  угостителските објекти во Република Македонија денеска ќе презентира здружението „Банка за храна“ во Македонија.

Целта е да се укаже на потребата вишокот храна да не се фрла и да се донира на хуманитарни организации, односно да дојде до гладните и сиромашните.

Истражувањето е реализирано во рамки на проектот „Храната за гладните, а не на депонија“ поддржан од програмата на Цивика мобилитас, кој го спроведуваат НИРАЦ, МЦМС и СИПУ.

Проектот има цел поттикнување на сите субјекти во општеството за одржливо менаџирање со храна, редуцирање на отпадот од храна, евентуално донирање на вишоците, како и потребата од граѓанско учество во процесите за намалување на сиромаштијата.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава