Истечените пасоши ќе важат до крајот на оваа година

Од:

Министерството за внатрешни работи информира дека пасошите на граѓаните, чија важност истекува по 31 јули 2020 година, ќе продолжат да важат до 31 декември 2021 година.

– Согласно Законот за изменување и дополнување на Законот за патните исправи на државјаните на Република Северна Македонија објавен во „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 122/2021 на 03.06.2021 кој стапи на сила на 11.06.2021, а ќе отпочне со примена од 01.07.2021, важноста на пасошот, дипломатскиот пасош и службениот пасош, чиј рок на важење е истечен, односно истекува по 31 јули 2020 година, се продолжува до 31 декември 2021 година, се наведува во соопштението на МВР.

Од Министерството посочуваат дека измената на Законот за патни исправи е направена со цел да им се излезе во пресрет на потребите на голем број наши граѓани кои поради пандемијата, рестриктивните мерки, карантините и другите отежнати услови, во нашава земја, но и надвор од неа, во дијаспората, беа спречени навремено да ги продолжат своите документи.

Би можело да ве интересира

Во 15 наши дипломатско-конзуларни претставништва ќе бидат поставени базни станици за брзо издавање патни исправи

Ана Ололовска

Службите на МВР ќе работат продолжено и во викендите, за да стигнат со издавање лични документи

Жарко Настоски

Истечените пасоши не ги прифаќаат сите држави, МНР советува за излез од државата да се користат исправи со валиден рок

Маја Илиевска-Пачемска

Графа за трет пол ќе се додаде во американските пасоши

Жарко Настоски

Спасовски: Нема застој во издавањето патни документи

Ана Ололовска

Народен правобранител: Прекинот на издавање лични документи претставува повреда на правата на граѓаните

Ана Ололовска