Герасимовски: За помош за новороденче отсега доволно е само еден родител да биде од Општина Центар

Од:

Наместо двајцата родители, како што беше досега, отсега за остварување на правото на парична помош за новороденчиња, доволно е само едниот родител да има лична карта со постојано живеалиште во Општина Центар информираат од Општината.

– Оваа одлука за измена на Правилникот за постапка за остварување право на парична помош за новороденче во висина од 7.000 денари, која беше усвоена на последната 18-та седница на Советот на Општина Центар, значително ќе ја олесни процедурата за добивање на парична помош на родителите. Во измените се додава и правото за остварување на парична помош за новороденче и за самохраните родители. Услов за остварување на паричната помош е самохраниот родител да е со постојана адреса на живеење на територијата на Општина Центар. Со оваа активност, Општина Центар уште еднаш покажува дека се грижи за најмладите жители, давајќи им поддршка на нивните родители. На овој начин не само што се помагаат семејствата со принова, туку општината добива и евиденција за новородените деца на нејзина територија се вели во соопштението од Општина Центар.

Би можело да ве интересира

Герасимовски: ТД „Енергија Центар“ од вчера регистрирано во Централниот регистар

Герасимовски: Трикратно зголемени градежните инспекциски контроли

Горан Наумовски

Општина Центар: „Цел Центар на точак“, почнува проектот за субвенции за велосипеди, Е-велосипеди и Е-тротинети

Казни во висина од вкупно 12.500 евра од Општина Центар за градилиштето зад Универзалната сала

Горан Наумовски

Герасимовски откако ја донираше платата: Донирајте за лекување на 9-годишниот Никола

Ана Ололовска

Герасимовски: За еден месец изречени 90 прекршочни казни на Зелено пазарче

Ана Ололовска