Гас маски и марш за почист воздух

Со гас маски и пароли „ Сакаме воздух“, граѓаните на Македонија и дадоа поддршка на акцијата за намалување на аерозагаденоста

Маршот во Скопје во организација на Граѓанската иницијатива Гоу Грин и Сојузот на извидници на Македонија.

Маршот се организираше за време на глобалниот Самит на Планетата Земја Рио+20 и Европската недела на одржлива енергија.

Целта на овој настан е да се упати апел до сите чинители за намалување на загадување на воздухот и истиот се организира за време на глобалниот Самит на Планетата Земја Рио+20 и Европската недела на одржлива енергија.

„Сакаме на индистриските објекти да им порачаме преку мерните станици континуирано да доставуваат информации од јавен карактер за нивото за загаденост што го предизвикуваат со нивното работење. Исто така индустријата да не компанзира со профитот и со квалитетот на воздухот бидејќи како што гледате граѓаните се свесни и ќе реагираме за загадувањето“ , рече претседателот на Гоу Грин, Антонио Јовановски.

Како превозно средство ги препорачаа велосипедите.

Од Гоу Грин предлагаат и отворање на Фонд за животна средина кој што би дејствувал во конкретни ризични ситуации и апелираат на што е можно зголемено користење на обновливите енергетски извори.

Би можело да ве интересира

Изумирањето на ајкулите е сигнал за уништување на Средоземното Море

Ана Ололовска

ВИДЕО: Откриено „езеро од лава“ кај Антарктикот

Ана Ололовска

ВИДЕО: Затемнување на Сонцето над Јужна Америка

Ана Ололовска

Затемнување на Сонцето над Аргентина и Чиле

Ана Ололовска

Невообичаено: Се истопија две милијарди тони мраз за 24 часа

Ана Ололовска

Растенијата исчезнуваат двојно побрзо од животните

Ана Ололовска

Leave a Comment

15 − six =