Филипче: Потребна е промена на организациската поставеност за поголемо вклучување на членовите

Од:

„Сметам дека оваа организациска поставеност на партијата го дала својот максимум во некои минати времиња. Луѓето бараат нешто ново. Младите бараат нешто ново, не бараат ригидна партиска структура во којашто ќе слушнат наредба во која не учествувале. Сакаат да дадат свој придонес. А ќе дадат свој придонес кога ќе може да комуницираат на соодветен начин и соодветно ќе бидат вклучени и вреднувани„ – истакна Венко Филипче на првата од осумте партиски трибини во рамки на кампањата на СДСМ за избор на претседател.

Тој рече дека е овој модел на организација мора да се менува со цел да се прилагоди на потребите и начините на комуникација на луѓето во денешно време, но и да се обезбеди поголема и постојана вклученост на членовите. Филипче смета дека е потребно основата на политиките и одлуките да доаѓаат од најниско кон највисоко ниво, каде на база на реалните потреби на граѓаните понатаму ќе обликуваат решенијата.

„Најголемиот проблем со којшто се соочивме изминатиот период и кое луѓето најдиректно ни го кажуваат е дека имале затворени врати. Едноставно не можеле да си ги кажат ни барањата, ни потребите и идеите. И што прават луѓето? Нормално се повлекуваат. Така да ако се отвори партијата, ако се симне структурата кон општинските организации каде што ќе се градат политиките и после тоа дојдат до централното ниво каде што понатаму ќе се дообликуваат е вистинскиот пристап. Само така ќе можеме да кажеме дека сме креирале политики согласно реалните потреби на луѓето, рече Филипче

Би можело да ве интересира

СДСМ: Тошковски да си го праша Мицкоски за тајната коалиција со ДУИ

Имотот на Јанушев СДСМ го поврзува со кинеските автобуси: За седум години сигурно ќе го затворевте ако имаше криминал одговори ВМРО-ДПМНЕ

Катерина Ѓуровски

Јанушев: Нема подарен имот туку погрешно внесени податоци, паразитите кои ја руинираа зградата на владата паничат

Катерина Ѓуровски

Кузеска: Панче Тошковски има стан во поклонетиот имот на Јанушев

Катерина Ѓуровски

„Колената го болат за во авион, ама не и за на Водно“, „Со владиниот авион одевте до Ниш“ – СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се пресметуваат за патувањето во Вашингтон

Катерина Ѓуровски

ВМРО-ДПМНЕ: Тендер министерот Филипче кој заедно со Заев стана милијардер да каже како нема грижа на совест за сите кои ги загубија животите заради неговата лакомост

Предраг Петровиќ