Факултетот за безбедност – Скопје и Црвениот крст ќе соработуваат во градењето на системот за подготовка и одговор од катастрофи

Од:

Деканот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски, и проректорот на УКЛО, Марјан Ѓуровски, го посетија Центарот за подготвеност и одговор при катастрофи на Црвениот крст на Република Северна Македонија и се сретнаа со генералниот секретар на Цевениот крст, Саит Саити, со раководителот на Центарот за подготвеност и одговор при катастрофи, Али Самит, и со повеќе волонтери и вработени во Центарот.

За време на средбата, како што соопшти Факултетот за безбедност – Скопје, проректорот и деканот имаа можност непосредно да се запознаат со активностите што ги презема Црвениот крст за помош и поддршка на институциите и населението во услови на пандемијата Ковид-19. На средбата, како што се наведува, стана збор и за продлабочување на соработката меѓу Факултетот и Црвениот крст, а беа лоцирани и конкретни активности за обука и спроведување заеднички проекти.

  • Црвениот крст располага со значајни ресури кои се ставени на располагање на институциите кои работат на справување со здравствената криза, а помага и на населението преку достава на хуманитарни пакети со храна и средства за хигиена. Може да се забележи дека координацијата на активностите внатре во организацијата е на високо ниво, а со својата експертиза даваат сериозна поддршка и на државните институции, се вели во соопштението.

Активноста се реализираше во рамки на теренските активности од проектот „Функционирањето на безбедносниот систем во услови на вонредна и/или кризна состојба“, за што беа собрани значајни информации и податоци кои ќе бидат искористени во понатамошните фази на спроведување и давање препораки за градење нефикасен систем за управување со кризи и заштита и спасување, како и функционирањето на целокупниот безбедносен систем.

Би можело да ве интересира

Посебен режим на сообраќај утре во Скопје, ќе се одржи генерална проба за симулациска вежба за земјотрес

Во знак на благодарност за солидарноста по земјотресот, училиште во Турција ќе го носи името на нашата држава

Орце Костов

Државата да ја регулира заштитата на националната критична инфраструктура и да ја унапреди заштитата на јавните места пред да доживееме трагичен напад

Орце Костов

Во Скопје имало 322 земјотреса за еден месец – низ градот минува процеп, живееме ли во безбедни згради?

Македонија собра еден милион и 150 илја евра за настраданите во катастрофалните земјотреси во Труција и Сирија

Катерина Ѓуровски

Одржана „Регионална школа за безбедност 2023“ посветена на влијанието на безбедносните предизвици врз урбаната безбедност

Ана Ололовска