Европски ден за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба

Од:

Сексуалната експлоатација и сексуалната злоупотреба на деца може да се случи преку интернет, по телефон, на улица или преку веб камера, дома или во училиште. Може да биде нанесена од некој во кругот на доверба на детето или дури и целосно непознат и може да предизвика доживотно оштетување на физичкото и менталното здравје на детето.

Во 2017 година, Мрежата на Hotlines на INHOPE идентификува 259.016 слики и видеа на онлајн материјал за сексуална злоупотреба на деца (CSAM). Овие алармантни броеви повикуваат на зголемена соработка помеѓу владите, организациите на граѓанското општество, органите за спроведување на законот и давателите на интернет услуги за справување со овој криминал.
На овој ден ја одбележуваме потребата од зголемена соработка за побрзо отстранување на онлајн CSAM и брза идентификација на жртвите.

За да се спречат овие злосторства, да се гонат сторителите и да се заштитат жртвите, општеството како целина треба да се осигура дека не се оддалечуваме од проблемот, туку јавно да се проговри и дискутира за начините и да преземе практични чекори за негово решавање. Во овој контекст, Комитетот на министри на Советот на Европа усвои пионерска конвенција и започна кампања за прекинување на сексуалното насилство врз децата. Во 2015 година, тој одлучи да оди чекор понатаму со прогласување на првиот Европски ден за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба.

Европскиот ден ја следеа важна и тешка работа и резултираше со неодамна завршената кампања за прекинување на сексуалното насилство врз децата на Советот на Европа, од една од петте кампањи Нејзините годишни цели се:

– да се подигне јавната свест за сексуалната експлоатација и сексуалната злоупотреба на децата, како и потребата да се спречат таквите дејства;

– отворена дискусија за заштитата на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба и помош да се спречи и елиминира стигматизацијата на жртвите;

– ратификацијата и спроведувањето на Конвенцијата Ланзароте – единствен правно-обврзувачки инструмент кој ги обврзува Страните да ги криминализираат сите форми на сексуална злоупотреба на деца и ги наведуваат начините за борба против неа.

Земјите-членки на Советот на Европа и граѓанското општество имаат обврска да го одбележат и организираат настани за обележување на Европскиот ден за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба на децата.

Би можело да ве интересира

Пријавен обид за грабнување деца од училиште во Карбинци

Анита Петровска Рајковиќ

Родители бараат да се постават камери во градинка во Дебар: Сакаме да знаеме како ни се третираат децата

Орце Костов

„Децата го преземаат Собранието“ по повод Светскиот ден на детето

Повеќе од 2.400 украински деца се однесени во Белорусија

Објава за киднапери на деца направи паника – МВР демантира, ниту едно дете не е одземено, веста е лажна

Анита Петровска Рајковиќ

Негувателка во градинка во Велес им дала на децата да пробаат електронски цигари: Суспендирана е од работа

Орце Костов