ДЗС: Лани регистрирани 685 бесправно изградени објекти

Од:

Во земјава минатата година се регистрирани 685 бесправно изградени објекти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Според видот на објектот, бесправно се изградени 98 објекти за домување (14,3 проценти), 114 доградби, надградби и адаптации (16,6 отсто), 66 деловни објекти (9,6 проценти), 52 гаражи (7,6 отсто), 117 огради (17,1 проценти), 4 скалила (0,6 отсто), 14 тераси (2 проценти), 11 летни тераси (1,6 отсто), 85 настрешници (12,4 проценти), 39 времени објекти (5,7 отсто) и 85 помошни објекти (12,4 проценти).

Најголем број бесправно изградени објекти или 99 проценти се во приватна сопственост.

Би можело да ве интересира

Бочварски очекува до крајот на годинава да биде готово предлог решението за новиот закон за градење

Ана Ололовска

Законот за дивоградби помина на ЕНЕР, Министерството ќе ги разгледува забелешките

Ана Ололовска

Премиерот Заев најави дека ќе продолжи отстранувањето на дивоградбите од крајбрежјето на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Бочварски: Новиот закон за легализација е во постапка на прикачување на ЕНЕР

Ана Ололовска

Бочварски: Драфт верзија на законот за легализација на дивоградби за две недели

Ана Ололовска

Новото решение за дивоградбите ќе реши многу прашања и проблеми, вели Бочварски

Жарко Настоски