Џафери: ЕУ не се бави со прашањето Иванов, не очекуваат друго однесување од него

Однесувањето на Ѓорге Иванов и непотпишувањето на 15 закони, изгласани од Собранието, дел од нив и реформски, нема да влијае и нема да има последици на одлуката на Европскиот совет. Тие, рече во изјава, претседателот на Собранието на Република Северена Македонија, Талат Џафери, се свесни дека законите се донесени во предвидениот рок, и дека оние за кои треба прегласување повторно ќе се изгласаат и ќе станат активни.

„Европската унија веќе не се бави со прашањето Иванов, знаат дека е на крај на мандатот, и не очекуваат друго однесување од него“, рече Џафери.

За законите кои не се носат со 80 гласови, Џафери е должен да закаже седница во рок од 30 дена, рокот е до 28 март, но бидејќи тогаш ќе има седница за пратенички прашања, седницата најверојатно ќе биде закажана на 27 март.

– Законите кои се донесоа со 2/3 мнозинство, меѓу нив и Законот за судовите, според Уставот, Иванов не може да ги врати повторно во собраниска процедура. Тој е должен да ги потпише, рече Џафери.

Џафери не ја исклучи можноста Законодавниот дом да работи и во април кога ќе почне кампањата, но и не мора. Негова обврска е да ја закаже седницата, но гласањето ќе зависи од должината на дискусиите и пријавените пратеници за збор.

Би можело да ве интересира

Законот за ЈО пред пратениците најрано на 29 јули, може да се донесе до крајот на август

Ана Ололовска

Измените на Законот за земјоделство и рурален развој пред пратениците

Ана Ололовска

Предлог-законот за заштита на правата на пациентите го помина првото читање

Ана Ололовска

Лашкоска: Тоа што Владата го презентирала пред комитетот на УНЕСКО не соодветствува со тоа што го нуди како предлог-закон

Ана Ололовска

Законот за управување на природното и културното наследство во Охрид пред пратениците

Ана Ололовска

Арта Точи од Алијансата на Албанците нова пратеничка на местото на Мемеди

Ана Ололовска