ДОМ: 5 јуни – Меѓународен ден на животната средина

Од:

Оваа година, меѓународниот ден на животната средина – 5 јуни, се одбележува со слоганот – „Време е за природата“ и не повикува сите нас жители на планетата Земја да покажеме поголема грижа за екологијата и за заштитата на животинскиот и растителниот свет, велат од ДОМ.

„Одбележувањето на светскиот ден на животната средина е повод уште еднаш да ги преиспитаме нашите активности кои нанесуват штета на природата. Природата која ни обезбедува се што ни е потребно, е загрозена од најразлични влијанија и секој од нас поединечно и организирано треба постојано да придонесува за нејзина заштита“, соопштиваат од ДОМ.

Вообичаено Зелената партија ДОМ овој ден го одбележува со акции, како чистење на одредени локации од отпад, садење дрвја и цвеќиња, ослободување на заробените во бетон дрвја. Поради сегашните околности со корона пандемијата, ваквите активности од партијата велат дека ги одложуваат за следниот период.

Би можело да ве интересира

Нацрт-одлуката за прогласување на дел од Водно за заштитен предел достапна за увид и коментари

Ана Ололовска

ВИДЕО: Милијарди заштитни маски ги загадија океаните, ќе бидат таму и по 450 години

Жарко Настоски

Предлог за одземање на Б интегрирана дозвола на погон за горење гуми и пластика во Штип

Ана Ололовска

Инспекторите открија низа пропусти во работењето на погони во Стакларница

Ана Ололовска

Почеток на кампања за животна средина „Разбистри сé“

Ана Ололовска

Инспекторатот за животна средина предложи казна од 20.000 евра за фабриката „Пејпер Мил“

Катерина Павлова-Николовска