Демократскиот сојуз: Власта нема никакви реформи поврзани со судскиот систем

Од:

Централниот совет на Демократскиот сојуз расправаше за актуелните политички состојби во земјата при што оцени дека евроинтеграциските процеси се врвен приоритет, но власта нема никакви реформи поврзани со судскиот систем, владеењето на правото и борбата против организираниот криминал и корупцијата.

„Кај граѓаните постои огромно незадоволство од нефункционирањето на државните институции, сиромаштијата и заминувањето на младите од државата. Од јули 2022 година, Владата ги најавува уставните измени, а досега не видовме ништо од нив, никаков текст, никаква расправа за суштината и контекстот на спорот со Бугарија туку само политички манипулации и поделби. Демократскиот сојуз го афирмира ставот дека можно е Бугарите да бидат внесени во Уставот, но на реципрочна основа, односно да биде признаено правото на организирање на Македонците во Бугарија“, велат од партијата.

Би можело да ве интересира

Демократски сојуз: Евроинтеграциските процеси ги блокираат власта и Бугарија

Демократски сојуз: Со законите кои ги предлага Владата ќе се легализира грабежот

Горан Наумовски

Демократски сојуз: Оставка на членовите на Републичкиот судски освет

Катерина Павлова-Николовска

Демократски сојуз нема да учествува во работната група за уставните измени

Катерина Павлова-Николовска

Неквалификувани партиски кадри раководат со јавни претпријатија

Горан Наумовски

Демократски сојуз: Неразумна и неприфатлива одлука за енормно зголемување на платите на функционерите