Демократски сојуз: Владата во заминување да го реши проблемот со личните исправи

Од:

Демократскиот сојуз бара Владата на Македонија, на утрешната седница, да отвори расправа за важноста на личните документи, да донесе соодветни одлуки, да ги задолжи министерствата за нивно спроведување и да ги информира граѓаните.
Прво, личните карти, како документи за внатрешна употреба, можат да се користат до датумот на нивната важност.

– Тоа значи дека можат да се користат насекаде, пред сите институции, банки, за гласање итн. Второ, возачките дозволи можат слободно да се користат во внатрешноста на Македонија, додека за во странство нивната важност е поврзана исто како и важноста на патните исправи, односно истите можат да се користат до 12.02.2024, доколку не се продолжи овој рок. Трето, согласно Договорот од Преспа и Уставните измени, личните документи кои се користот во странство (патни исправи и возачки дозволи), важноста им е до 12 февруари 2024 година, поради што МНР треба да бара Грција да се сложи овој рок да се продолжи до денот на важноста на овие исправи или најкасно до 31.12.2024 година, поради технички причини и немањето кадровски потенцијал да се заменат со променетото име на државата до рокот дефиниран со Преспанскиот договор и Уставните промени. Со патните исправи државјаните на Македонија кои се во странство слободно можат да патуваат и да се вратат во Македонија. Во оваа насока, Владата да се согласи Уставниот суд да да ја одложи примената на законските рокови за важноста на возачките дозволи и патните исправи, согласно иницијативата на ВМРО-ДПМНЕ. За овие гужви и малтретирање на граѓаните пред шалтерите на МВР мора да се најде решение, но и мора Владата и ресорните министри да понесат одговорност, се вели во соопштението од Демократски сојуз.

Би можело да ве интересира

Демократски сојуз: Победата е голема, а одговорноста е огромна

Горан Наумовски

Демократски сојуз: Полицијата да обезбеди услови за фер избори

Демократскиот сојуз: Да гласаме за стабилна, силна и унитарна Македонија

Демократски сојуз го потсети ДУИ: За изборот на Влада нема Бандентер, тоа не е предвидено со Уставот

А1он

ДС: Само силен синдикат е гарант за работничките права

А1он

Демократски сојуз: Повик до граѓаните да се вклучат во промените