Демократски сојуз: Со национализам да не се покрива криминалот

Од:

Демократскиот сојуз најостро ги осудува изјавите на водствата на Алијанса, Алтернатива и ДУИ, за дестабилизација на Македонија, формирање на заедница на општини со доминантно албанско население, децентрализација (читај федерализација) итн. по примерот на Заедницата на општини на Србите во Косово велат од партијата.

– Оваа националистичка реторика претставува сериозна закана за меѓуетничките односи, прикривање на криминалот и директно ги загрозува евроинтеграциските перспективи на Македонија. Дестабилизацијата на Македонија ќе значи и дестабилизација на Балканот што е главна стратегија и цел на Русија, како и на националистите во Бугарија. Компарацијата со Косово е апсолутно неточна и нема никакви сличности.
Во 1999 година НАТО интервенцијата беше двонасочна, да се сруши режимот на Милошевиќ и на Косово да се формира нова држава, во рамките на автономната покраина Косово и Метохија, која беше дел од Србија. Македонија беше главен логистички центар на НАТО, но тоа не им сметаше на УЧК, во 2001 година да отворат војна во Македонија со територијални барања, а покасно, под притисок на САД, да ги трансформираат во барања за човекови права. Тој конфликт ја врати Македонија дваесет години назад и затоа закаснивме и со членство во НАТО и ЕУ. Демократскиот сојуз апелира на трезвеност и одговорност, почитување на различностите и јакнење на демократските институции, борба против корупцијата, како и внатрешна кохезија и стабилност. Македонија е унитарна држава во која сите етнички заедници ги уживаат сите права и слободи и така ќе остане се наведува во соопштението од Демократски сојуз.

Би можело да ве интересира

Демократски сојуз: Евроинтеграциските процеси ги блокираат власта и Бугарија

Демократски сојуз: Со законите кои ги предлага Владата ќе се легализира грабежот

Горан Наумовски

Демократски сојуз: Оставка на членовите на Републичкиот судски освет

Катерина Павлова-Николовска

Демократски сојуз нема да учествува во работната група за уставните измени

Катерина Павлова-Николовска

Неквалификувани партиски кадри раководат со јавни претпријатија

Горан Наумовски

Демократски сојуз: Неразумна и неприфатлива одлука за енормно зголемување на платите на функционерите