Демократски сојуз: Парламентот да расправа за инвестициите во инфраструктурата

Од:

Анализата на извршената ревизија на успешноста на „Задолжување на субјектите од јавниот сектор, степен на искористеност на кредитите и заемите, платени и стварни трошоци”, подготвена од Државниот завод за ревизија, покажува дека има бројни недостатоци, меѓу кои и несоодветна техничка документација, пробивање на роковите за изградба на проектите, зголемување на вредноста на проектите, отсуство на координиран институционален наздор и управување со процесите, застој и бавна динамика на реализација на инфраструктурните проекти, неискористеност на заемите итн, велат од Демократскиот сојуз.

dobivaj vesti na viber

„Анализата на 11 инфраструктурни проекти (патишта и железнички пруги) меѓу другото покажува дека се потрошени 58 милиони евра само за камати и провизии за патишта и железнички пруги, кои не се изградени. Најмногу сомнежи за криминал има при изградбата на автопатиштата Кичево – Охрид, Миладиновци – Штип, како и железничката пруга Бељаковце – Крива Паланка.

Овие инфраструктурни проекти се градат првенствено со странски кредити, а ги одобрува Собранието, поради што неопходна е парламентарна расправа. Во анализата на резултатите од оваа ревизија мора да се вклучат и Одделот за организиран криминал при МВР, Обвинителството за организиран криминал, како и Финансиската полиција“, нагласуваат од партијата.

Би можело да ве интересира

Демократскиот сојуз бара Собранието да расправа за студентскиот стандард

Горан Наумовски

Павле Трајанов на лидерска ќе бара: Предвремени избори или Влада со сите партии

Кристијан Ландов

Демократски сојуз: МВР да ги открие сторителите на физичкиот напад врз Зоран Божиновски

Демократски сојуз: Македонија не смее да биде промоција на фашизмот

Демократски сојуз: Владата да не го зголемува вештачки процентот на Албанците

Катерина Павлова-Николовска

Трајанов: Внесувањето на Бугарите во Уставот да биде според принципот на реципроцитет