ЦУК: Пријави за змии во населени места

Од:

Пријави за видени змии се евидентираат и во населени места, информираат денеска од Центарот за управување со кризи (ЦУК), нагласувајќи дека нема специјализирана служба за нивно заловување и безбедно отстранување.

Од ЦУК замолуваат за разбирање, зашто во сезона на пожари, како што велат, пожарникарите не можат да се користат секогаш плус и за специфични други случаи.

– Почестата појава на змии во населени места индицира дека локалните самоуправи, а секако и на повисоко ниво, специјализирани институции од ветеринарната област, во рамки на нивните можности, пожелно е да се обидат во соработка со професионалци од ветеринарната област, да им помогнат на граѓаните и за одбивање од одредени површини и реони со различни еколошки средства на змиите, а и со безбедно заловување во одредени случаи кога се во објекти во населени места, пишува во соопштението на ЦУК.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Јама со 2.000 ѕвечарки достапни за онлајн следење

Предраг Петровиќ

Трет каснат од змија во Велешко за 10 дена

ВИДЕО: Огромна змија снимена во Мостар

Предраг Петровиќ

Во Скопје: Прв случај на каснување од змија, надлежните апелираат на внимателност за време на летото

(ФОТО) Змии врие, а кејот на Вардар како џунгла, висока трева и грмушки – од Град Скопје без одговор кога и дали ќе косат

Змии во населени места – Што да прават граѓаните ако наидат или бидат каснати од змија совети од ЦУК